IEXGeld

Dossiers

Profiel

De superrijken geven grof om ebola te bestrijden. Wil je ook schenken?

Volgens Artsen zonder grenzen is de ebola-epidemie in West-Afrika is de grootste ooit met 9.932 met ebola besmette mensen en 4.876 gerapporteerde doden.

De Bill & Melinda Gates foundation heeft in september 50 miljoen dollar overgemaakt voor de strijd tegen ebola. In oktober maakte een ander superrijk koppel, Mark Zuckerberg en Priscilla Chan, 25 miljoen dollar over naar de Centers for Disease Control Foundation om dit verschrikkelijke virus mede te bestrijden. En die andere Microsoft-oprichter, Paul Allen, heeft 100 miljoen dollar uit eigen zak gedoneerd.

Het idee achter het bekend maken van dit soort megadonaties – deze superrijken zouden het anders in stilte ook wel doen – is het idee van goed voorbeeld doet volgen. Nederlanders hadden tot 20 oktober slechts 780.000 euro gedoneerd, minder dan bij andere rampen, aldus De Telegraaf.

Wil jij geld schenken aan een goed doel ter bestrijding van ebola? Dit zijn een aantal grote Nederlandse goede doelen die zich daarvoor inzetten:

Vooralsnog is er geen landelijke hulpactie opgezet en doen de hulporganisaties waar zij goed in zijn; Unicef zorgt voor de kinderen, Artsen zonder grenzen voor gespecialiseerde klinieken. Maar er zijn natuurlijk ook kleinere stichtingen die goed werk verrichten in de strijd tegen ebola.

Kijk voor een keurmerk

Wil je nu zeker weten dat het geld dat je schenkt goed besteed wordt, kijk dan of je goede doel een keurmerk heeft. “Door het keurmerk weet je onder andere of de organisatie bonafide bestuurders heeft, of ze fondsenwerven volgens gedragscode, wat hun strategie is en wat de geplande en gerealiseerde resultaten zijn,” aldus de site van keurmerk goede doelen. 

Alle goede doelen, groot of klein, kunnen het keurmerk goede doelen aanvragen als ze een ANBI-status hebben. Dit staat voor algemeen nut beogende instelling.

Lees ook: Of je een euro over hebt? Doe de collectecheck

Het voordeel van schenken aan een goed doel met een ANBI-status is dat je de gift van je belastbaar inkomen kunt aftrekken. Van je Belastingdienst mag je zowel een eenmalige gift als een periodieke gift aan een ANBI aftrekken. 

Check ook: Zo wordt schenken aan goede doelen goedkoper

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›