IEXGeld

Dossiers

Profiel

Lage rente, grote verschillen: wat een fijne hypotheekmarkt

Toch te vroeg, of...?

Zelf sloot ik in maart van dit jaar een hypotheek af. Handenwrijvend. Want wat had ik een mazzel met de Nederlandse rente rond 1,8%. Met dé Nederlandse rente wordt populair gezegd de vergoeding bedoeld die de Nederlandse staat voor haar tienjarige leningen betaalt, want er zijn bij ons net zoveel rentes als Nederlanders.

Op dat moment was die rente van 1,8% ongeveer de laagste score ooit die ons land kende. En met ooit moet u anno 1500 lezen! Kijk maar naar deze gereconstrueerde historische grafiek. Kortom, ik zette lekker mijn rente voor 25 jaar vast à 4,8%, omdat zo'n buitenkansje... dus eens per zes eeuwen langs komt.

Bodem vissen?

Niettemin had ik niet de illusie dat ik de bodem viste, zoals dat op de beurs heet: exact op het allerlaagste punt kopen. Want iedere belegger of huizenkoper weet of behoort te weten dat alles wat héél laag staat of goedkoop is, nog veel lager kan. En dat kan heel lang duren. Hetzelfde geldt voor alles wat duur is.

Dat klopt helaas ook in mijn geval. De Nederlandse rente is nog eens bijna gehalveerd sinds maart en staat nu rond 1,00%. Ongetwijfeld lopen er ook nu weer de nodige Arend Jannen rond die handenwrijvend een hypotheek afsluiten, met idee dat ze hét koopje van de afgelopen zes eeuwen te pakken hebben.

Lees ook: Een lagere hypotheekrente is niet altijd de voordeligste optie

Misschien wel, misschien niet. Want ook van die 1% kan nog een hoop af. Zo doet de Duitse rente nu 0,8%, de Japanse 0,5% en de Zwitserse zelfs 0,4%. Nu denkt u vast dat ik doodongelukkig ben met mijn hypotheek. Nee, daar ben ik nog altijd blij mee, ondanks dat ik nu goedkoper was uitgeweest.

Harde knaken

Want in maart was het de combinatie van huizenprijs, voorwaarden, onderhandelingsresultaten én rente die mij tot koop deden overgaan. Sommige daarvan zouden nu veel slechter voor mij uitpakken. Bovendien vind ik het prettig dat ik nooit meer een renterisico heb op mijn huis. Kortom, ik ben tevreden.

Lees ook: Waarom ik nu een huis koop: "ik durfde niet de eerste te zijn"

Enfin, terug naar die (hypotheek)rente nu. Die is niet alleen recordlaag, maar de verschillen tussen alle aanbieders en looptijden is juist recordhoog. Dat meldt vandaag vergelijkingswebsite MoneyView. Hier zijn dus harde knaken te verdienen.

Bubbel?

Kortom, doe uw huiswerk, zet uw hypotheekadviseur nog maar eens aan het werk, want u kunt nú een rente en looptijd afsluiten die tot voor een paar jaar terug niemand ooit voor mogelijk hield. U wacht liever nog, want u denk dat de rentes nog (veel) lager gaan? Doe dat dan zeker, maar vergeet één ding niet.

Spreek een belegger en hij of zij zal u vertellen dat de markt voor staatsleningen en rentes de grootste bubbel in de markt is. Het kan morgen afgelopen zijn of nog jaren duren voordat die leegloopt, maar eens loopt die leeg. En dat gaat snel. Voordat u door hebt wat er aan de hand is, staat de rente dan alweer op zeg 4%.

Zo gaat het altijd bij leeglopende bubbels! Kortom, weeg alles goed af. Rente is één, maar de huizenprijs gaat op papier omhoog als de rente laag is. Zo zijn er nog 1001 dingen en u krijgt nooit alles zoals u het wilt. Probeer daaarom niet die rente te timen of de bodem te vissen om zo goedkoop mogelijk uit te zijn.

Vraag dat ook maar aan zomaar een belegger: dat is bijna altijd duurkoop. En oh ja, de tweet waarvan ik wist dat die komen ging :-) Deze man heeft helemaal gelijk, maar...

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›