IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nieuw: gratis rood staan. Maar geld is nooit gratis, zegt Dijsselbloem

Rood staan moet kunnen, vindt SNS Bank. Nou goed, niet standaard, maar een paar dagen per maand wel. SNS-klanten kunnen vanaf nu drie dagen per maand gratis rood staan. Ofwel: dan wordt er geen rente in rekening gebracht.

De bank hoopt op deze manier het vertrouwen van de klant weer terug te winnen, want dat staat er momenteel niet zo best voor. Het is onderdeel van een koerswijziging. Dick Okhuijsen, directievoorzitter bij SNS Retailbank, zegt tegen RTL Nieuws:

"Het vertrouwen in de financiële sector heeft een deuk opgelopen, zeker bij ons. We hebben geleerd van ons recente verleden en we willen heel graag laten zien dat we daar echt wat mee doen."

Volgens Okhuijsen zijn klanten ontstemd als direct een hoge rente wordt berekend. Frustratie moet nu worden weggenomen.

Lees ook: Het is mogelijk: korting krijgen op je betalingsachterstand

Minister Dijsselbloem: oneens

Maar minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is niet echt blij met het besluit. Hij vindt dat gratis rood staan beperkt moet blijven, om te voorkomen dat mensen gaan denken dat geld gratis is. Want dat is het niet.

Een paar dagen kosteloos rood staan is nog denkbaar, vindt hij, maar verder moet het echt niet gaan. Tegen RTL Z zegt-ie:

"Mensen moeten beseffen dat geld lenen een prijs heeft en ik wil dat mensen voorzichtig omgaan met hun huishoudboekje."

Ingrijpen doet hij niet, de bank bepaalt zijn eigen beleid. Maar als gratis rood staan een trend wordt, en meer Nederlandse banken iets dergelijks in het leven roepen - wat hij overigens niet echt verwacht - gaat hij met de banken om tafel.

Tweets: 'Is die man gek geworden' vs. 'Goed punt'

Wie er Twitter op naslaat, ziet dat de meningen hieromtrent verdeeld zijn. Een greep.

En, tot slot, een fragment uit deze tekst van Joost van Kuppeveld van Das Kapital:

"Verkooppraatje: het is 'niet meer van deze tijd' en 'oneerlijk' om direct 11% rente in rekening te brengen als uw salaris toevallig een paar dagen te laat gestort wordt. Klinkt sympathiek, maar het gaat bij een gemiddelde roodstand van €1.000 om nog geen euro per maand. Als die rente van 11% zo oneerlijk is, moet de bank misschien daar iets aan doen."

Lees ook: Rood staan: zo onschuldig is dat niet

Wat vind jij hiervan? Hoe sta je er tegenover? We zijn benieuwd - laat het weten in de reacties hieronder.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›