IEXGeld

Dossiers

Profiel

De rente over je restschuldlening is straks langer aftrekbaar. Dit is het verschil.

Is je eigenwoningschuld hoger dan de verkoopprijs van je huis, ná aftrek van de verkoopkosten? Staat je huis onder water? Dan heb je, na verkoop, een restschuld.

Restschuld: niet tien, maar vijftien jaar renteaftrek

En die heb je natuurlijk niet voor je lol. Wel kun je hem - in sommige gevallen tenminste - mee laten financieren in een nieuwe hypotheek. Dat is fijn als je je huis wilt verkopen, en je, ook al heb je een schuld, ook graag een nieuw huis wilt kopen.

Je kunt de betaalde rente en de financieringskosten over je restschuld momenteel tot maximaal tien jaar na de verkoopdatum aftrekken (in box 1, bij je inkomstenbelasting). Dat kan zowel als je je restschuld afbetaalt met een hypothecaire lening als wanneer je dit met een andere lening doet. Het is een tijdelijke regeling, ingegaan in 2013.

Lagere bruto maandlasten

Maar tijdens Prinsjesdag werd bekend dat die periode van tien jaar vanaf 2015 langer wordt: vanaf dat moment kun je de kosten van geldleningen voor een restschuld niet tien, maar nog maximaal vijftien jaar aftrekken.

Die verlenging geldt niet alleen voor nieuwe restschulden, maar voor restschulden die zijn ontstaan vanaf 29 oktober 2012 tot en met 2017.

Lees ook: Overzicht Prinsjesdag 2014

Van zo'n langere periode wordt je lening natuurlijk niet kleiner, maar je bruto maandlasten dalen wel.

Hoe dat zit? Check het voorbeeld van de website Wegwijs, hieronder (let wel: dit is een eenvoudige berekening, slechts ter illustratie, waarbij wordt uitgegaan van een vast bedrag aan bruto lasten per maand. Met lasten wordt zowel de rente als de aflossing bedoeld).

In de tabel wordt uitgegegaan van iemand die na verkoop een restschuld van 30.000 euro heeft. Deze restschuld wordt meegefinancieerd in een nieuwe hypotheek. En aflossen in tien of in vijftien jaar, dat maakt in dit voorbeeld een aardig verschil:

  extra bij nieuwe hypotheek (restschuld) bruto lasten per maand bruto lasten totaal renteaftrek netto lasten totaal
10 jaar 30.000 euro 304 euro 36.488 euro 2.708 euro 33.740 euro
15 jaar 30.000 euro 222 euro 39.943 euro 4.176 euro 35.767 euro
Verschil geen -/- 82 euro 3.455 euro 1.468 euro 2.027 euro

Bron: Wegwijs.nl

Met lasten worden rente en aflossing bedoeld. Uit dit voorbeeld blijkt dat de lening duurder wordt bij een langere aflosperiode: 36.488 euro (10 jaar) tegenover 39.943 euro (15 jaar). Dat is logisch, omdat over een langere periode rente moet worden betaald. Maar je krijgt, tegelijkertijd, ook langer renteaftrek. In totaal zijn de netto kosten in dit voorbeeld 2.027 euro hoger bij een aflossing over vijftien jaar.

Check: Tool van BerekenHet.nl: restschuld eigen woning berekenen en aflossen

Wegwijs rekent vervolgens nog even door met - een gemiddelde - inflatie en stelt dat een gemiddelde inflatie ervoor kan zorgen dat dit verschil nog kleiner wordt, zelfs minder dan honderd euro in totaal.

Maar hoe dan ook: het komt er op neer dat aflossen in vijftien jaar per saldo duurder is, maar dat je maandlasten er aanzienlijk lager van kunnen worden. En dat is prettig, zeker over een periode van jaren.

Check ook: Wat doet inflatie met je geld?

Niet iedereen kan meefinancieren

Klinkt mooi, maar let wel even op: niet iedereen kan zijn restschuld mee laten financieren in een nieuwe hypotheek. Dat gebeurt niet zomaar. Zo moet je inkomen hoog genoeg zijn om de extra maandlasten te kunnen betalen.

Sowieso is niet iedere hypotheekverstrekker er even happig op. Bovendien moet je soms al klant zijn, wil je bij een bepaalde bank of verzekeraar terechtkunnen. Ook kun je niet overal terecht als je een nieuwe hypotheek met NHG wilt afsluiten. In dit artikel vind je een overzicht met regelingen voor een (hypothecaire) restschuldfinanciering (mei 2014).

De meegefinancieerde restschuld moet bovendien vaak binnen een bepaalde periode worden afgelost. Momenteel is dat veelal tien jaar, bijvoorbeeld bij Rabobank en ABN Amro (bij een hypotheek zonder NGH). Nu zal dat vaak ook het streven zijn, vanwege de - huidige - renteaftrek over een periode van tien jaar. Maar de vraag is wel: als je die rente straks vijftien jaar lang mag blijven aftrekken, gaan de banken daar dan ook in mee?

Check ook: Je wilt verhuizen, maar je huis staat onder water. Dit zijn je opties.

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›