IEXGeld

Dossiers

Profiel

Heb je een schommelend inkomen? Misschien kun je belasting terugkrijgen.

Heb je een sterk wisselend inkomen uit werk en woning? Is je inkomen in het ene belastingjaar een stuk hoger geweest dan in het andere, bijvoorbeeld omdat je zzp'er bent?

Dan is er best een kans dat je meer belasting hebt betaald dan je gedaan zou hebben wanneer je inkomen jaar op jaar gelijkmatig verdeeld was geweest. Dat is natuurlijk zonde. En in de meeste gevallen ook niet nodig.

De middelingsregeling: je inkomen verdelen

De Belastingdienst heeft namelijk de middelingsregeling.

Daarbij bereken je je gemiddelde inkomen over drie aaneengesloten kalenderjaren: het middelingstijdvak. Vervolgens ga je na hoeveel belasting je dan per jaar had moeten betalen. Wanneer die nieuwe belastingbedragen lager zijn dan die van de eerdere aanslagen, heb je misschien wel recht op een belastingteruggaaf.

Dat kan als je:

  • na je afstuderen een vaste baan hebt gekregen terwijl je naast je studie een bijbaan had.
  • een ontslagvergoeding (gouden handdruk) hebt gekregen.
  • in de afgelopen jaren bent gestart of gestopt met werken.
  • als ondernemer of freelancer werkt.
  • onbetaald verlof hebt opgenomen (bijvoorbeeld voor een sabbatical).
  • minder bent gaan werken.

Lees ook: Het belastingtarief in de eerste schijf gaat wél omhoog

Middelen over drie aaneengesloten kalenderjaren

Er geldt wel een aantal voorwaarden:

  • De middelingsregeling geldt alleen voor inkomen in box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning).
  • Je kunt alleen middelen over een periode van drie aaneengesloten hele kalenderjaren (het middelingstijdvak).
  • Je hebt over het hele middelingstijdvak belasting betaald in Nederland.
  • Het middelingstijdvak heeft geen overlap met een ander middelingstijdvak.
  • Je moet je verzoek om middeling doen binnen 36 maanden nadat alle aanslagen van de jaren die tot uw middelingstijdvak horen, onherroepelijk vaststaan. Een aanslag is onherroepelijk als de termijn van zes weken voor bezwaar, beroep, hoger beroep of cassatie is verstreken. Neem contact op met de BelastingTelefoon als je twijfelt aan de onherroepelijkheid van een aanslag.
  • Heb je in een kalenderjaar negatief inkomen uit werk en woning? Dan stelt de belastingdienst je inkomen uit werk en woning van dat jaar op 0 euro.

Informatie over hoe je de berekening precies uitvoert, vind je hier en hier.

Let op: de eerste 545 euro van het verschil tussen de verschuldigde en de herrekende belasting krijg je niet terug. Dat is de drempel. En als je in één van de jaren van het middelingstijdvak de AOW-leeftijd hebt bereikt, dan moet je een correctie uitvoeren voordat je je teruggaaf berekent.

Je moet zelf een - schriftelijk - middelingsverzoek indienen bij een Belastingkantoor. Een eenvoudige voorbeeldbrief vind je hier. Je moet je eigen berekening meesturen.

Lees ook: Belastingen na je pensioen: 7 dingen die je moet weten

Nieuwe middelingsregels bij overlijden

Het kan zijn dat je als nabestaande van een overledene een middeling voor die overledene wilt laten uitvoeren. De mogelijkheid om namens de overledene een verzoek in te dienen bestond al, maar je mocht het jaar van overlijden dan niet gebruiken bij de berekening.

Sinds kort kan dit wel. Je mag het jaar van overlijden dus meenemen in je middelingsberekening. Maar er gelden wel extra voorwaarden:

  1. Het belastbare inkomen uit werk en woning van dat jaar moet hoger zijn dan de belastbare inkomens van de twee andere kalenderjaren.
  2. Het overlijden mag niet de oorzaak van het hogere belastbare inkomen (zie ook #1) zijn. Bijvoorbeeld door postuum loon of stakingswinst. Wanneer dat wel zo is, mag dit bedrag niet worden meegenomen de middeling.
  3. De binnenlandse belastingplicht moet beëindigd zijn als gevolg van het overlijden.

Als nabestaande moet je zelf achter de belastingteruggave aan.

Check ook: Belastingtoeslagen: spaar ze allemaal!

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›