IEXGeld

Dossiers

Profiel

Niet iedere oldtimer is vrij van wegenbelasting. Dat zit zo.

Als je een auto of motor hebt, dan zal-ie je vast bekend voorkomen: de motorrijtuigenbelasting (mrb), ofwel wegenbelasting. Hoeveel je precies moet betalen hangt af van het soort voertuig dat je hebt, het gewicht ervan, de brandstof die je gebruikt en zelfs de provincie waarin je woont.

In sommige gevallen kun je een vrijstelling krijgen. Bijvoorbeeld als je een oldtimer hebt.

Oldtimer: geen wegenbelasting

Tot en met 2013 hoefde je voor oldtimers van 25 jaar en ouder geen wegenbelasting te betalen.

Sinds dit jaar zijn de regels anders: deze volledige vrijstelling geldt alleen nog maar als je een oldtimer van 40 jaar of ouder hebt. Je rijtuig moet vóór 1974 op de weg zijn toegelaten. Voor rijtuigen die jonger zijn geldt een overgangsregeling - daarover verderop meer.

De vrijstelling voor de echte oldies geldt voor:

  • benzine-, diesel- en lpg-oldtimers
  • motorfietsen
  • kampeerauto's
  • vrachtauto's
  • bussen

Check ook: Alleen voor ècht schone auto's krijg je nog belastingvoordeel

Oldtimers van 26 tot 40 jaar oud

Zoals gezegd geldt er voor jongere voertuigen een overgangsregeling. Dit is een regeling in de vorm van een aangepast tarief.

Is-ie op de weg toegelaten in de periode 1974-1987, dan betaal je maximaal 120 euro wegenbelasting per jaar. De berekening gaat als volgt: je betaalt een kwart van de belasting die je normaal per kalenderjaar betaalt, maar dan maximaal 120 euro. Je betaalt de belasting vóór het nieuwe tijdvak - het kalenderjaar in dit geval - begint. Het tarief op 31 december van het voorafgaande kalenderjaar is bepalend.

Wel geldt er een voorwaarde: dat je er in december niet mee rijdt. Als je dit wel doet riskeer je een verzuimboete. Je mag wel naar de garage voor een apk-keuring, maar dan moet je eerst een tijdelijke ontheffing aanvragen.

Het gaat om de volgende voertuigen:

  • personen- en bestelauto's die alleen op benzine rijden
  • motorfietsen
  • vrachtauto's die niet bedrijfsmatig worden gebruikt
  • bussen die niet bedrijfsmatig worden gebruikt

De auto's mogen dus alleen op benzine rijden, maar op welke brandstof de motorfiets, vrachtauto of bus rijdt is niet van belang.

Deze regeling stopt in 2028: dan zijn alle voertuigen die in 1987 op de weg zijn toegelaten 40 jaar oud. In dit schema van de Belastingdienst kun je checken wat precies voor jou geldt.

Lees ook: Ongeregistreerd rondrijden: geen goed idee

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›