IEXGeld

Dossiers

Profiel

Sparen voor je kroost: kies voor babybeleggen

Wat leuk! Mijn collega belegt voor zijn kids. Eens kijken, wat heeft hij zoal voor zijn bloedjes van kinderen gekocht? In ieder geval geen aandelen Mattel. :-) Klik op het plaatje - iets verder naar beneden - voor de hele portefeuille: dit is waar hij mee start.

Nou is beleggen mijn collega, die deze twee identieke portefeuilles voor zijn twee kindertjes (0 en 2) heeft samengesteld, met de paplepel ingegoten en hij weet door schade, schande én succes alles over het spel en de knikkers op de beurs. En daarom kan hij het niet kan laten om zelf te prutsen met aandelen.

 

En waarom ook niet. Voor langetermijnbeleggen is het echt niet verboden om zelf een paar mooie aandelen uit te kiezen, in plaats van alleen maar in de fondsen en trackers van de banken en beleggingshuizen te beleggen. Let wel, deze selectie is zeker geen hard advies, maar gewoon een voorbeeld.

Orkaan van kritiek

Goed om te weten is dat mijn collega zeker niet druk handelt: dit is een Buy & hold-portefeuille. En buiten deze aandelen koopt hij verder geen losse aandelen; wel stort hij iedere maand 50 euro per baby bij in de wereldindex (via een Vanguard-indexfonds) tot ze 18 zijn.

Corné van Zeijl doet het voor zijn vierkoppige kroost, deze pensioenadvocate doet het voor haar dochtertje (0) en dan heb ik iedereen gehad in Nederland. :-) Want geen groter ongeloof, orkaan van kritiek en zelfs boosheid roept u over u af, als u mensen zegt niet alleen te sparen, maar ook te beleggen voor hun kinderen.

Het nut daarvan ga ik niet meer uitleggen. Zeker als u voor pasgeboren kinderen meteen een pensioenportfolio start, moet met vele decennia aan horizon voor de boeg de wereld echt ten onder gaan, wil uw kroost hier niet goed uitspringen. Ga voor de gein maar eens rekenen. Hier, maar er zijn meer handige tooltjes.

Vergelijk het met de spaarrente

Zelf ben ik conservatief en voorzichtig (dan kan het uiteindelijk eerder mee- dan tegenvallen) en reken ik met aandelen alleen met dividend van 2,5% per jaar. Mogelijke koerswinst streep ik weg tegen kosten, inflatie, belastingen en inefficiency op de markten en in beleggingsfondsen (bijvoorbeeld dividendlekken).

Misschien bent u enthousiaster, of bullisher. Ga maar eens rekenen met 5% per jaar ofzo en vergelijk dat met spaarrente van 1% per jaar. Na dertig jaar en verder zorgt het rente-op-rente-effect er voor dat uw ogen duizelen. Denk hier eens aan als u - hoe Hollands - een spaarrekening voor uw klein(e)kinderen opent.

En oh ja industrie, kom eens met mooie producten voor de jongste categorie beleggers! Zodat ook mensen die van toeten noch blazen weten hier met een gerust hart hun geld voor hun kroost in kunnen steken. En ho ho, niet de nadruk leggen op knalroze goodies en andere onzin, maar gewoon transparant en lage kosten.

Een evenwichtige aandelensectie

Nog even terug naar de selectie van m'n collega. Persoonlijk vind ik die helemaal niet slecht. Best evenwichtig:

  • Degelijke waarde-aandelen met een mooi dividend en dan ook nog eens keurig in energie, farma en eten en drinken (Shell, Pfizer, Nestlé),
  • Wat technologie, want dat heeft toch de toekomst (ASML en Google)
  • De grootste ter wereld en ook zo'n beetje de minst in opspraak geraakte bank (Wells Fargo)
  • Hollandsch Glorie, wat natuurlijk ook een degelijk dividend- en waarde-aandeel is (Boskalis Westminster)
  • Het enige wat misschien mist is een dobbelaandeeltje in de categorie 3D-printing, robots of andere (bio)technologie. Aan de andere kant, met maar zeven aandelen zou ik zoiets ook niet gokken

OK, laat maar horen wat u vindt en hoe u voor uw kroost of kleinkinderen zou beleggen. Of juist helemaal niet!

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Wordt 2024 het jaar van de opkomende markten?

Dalende rentes zullen opkomende markten goed doen, is de verwachting. Lees verder ›