IEXGeld

Dossiers

Profiel

Voor een uitvaart betaal je niet overal hetzelfde

Nog niet zo lang geleden schreven we dat de kosten van een graf niet in elke gemeente hetzelfde zijn. En de kosten van de uitvaartdienst an sich zijn ook niet overal gelijk: ze kunnen, afhankelijk van de regio én uitvaartverzorger, enorm verschillen.

Vanwege die prijsverschillen - daarover verderop meer - kan het lonen om niet zomaar naar de eerste de beste uitvaartverzorger te stappen, maar eerst een vergelijkend warenonderzoekje te doen.

Uitvaartkosten: online vergelijken

Natuurlijk kun je zelf op de vergelijkingstoer gaan, maar het is nogal een klus om allerlei verschillende sites af te struinen en stapels folders door te nemen.

Dat kan makkelijker, moeten de mensen achter het vandaag gelanceerde watkostdoodgaan.nl hebben gedacht. Overal bestaan tegenwoordig vergelijkingssites voor, dus, inderdaad: waarom is er dan ook niet één met uitvaartverzorgers?

Op WatKostDoodgaan vul je je postcode en de uitvaartwensen in en vervolgens verschijnen er verschillende opties in beeld. Je kunt dan zien waar in jouw regio de door jou gewenste uitvaart gemiddeld het goedkoopst is.

Zelfde diensten, andere kosten

Je kunt zien wat het totaalpakket kost, maar een gedetailleerdere vergelijking maken is ook mogelijk. Dan blijkt bijvoorbeeld dat drie willekeurige uitvaartondernemingen in de omgeving van Amsterdam drie verschillende prijzen hanteren voor rouwkaarten: 312 euro, 376 euro en 528 euro.

En bij de ene ondernemer is het zogeheten aannametarief voor een crematie 900 euro, bij de andere ruim 1900 euro. Op de ene plek betaal je voor een luxe kist 635 euro, ergens anders 2000 euro.

Onderstaand plaatje - afkomstig van watkostdoodgaan.nl zelf - illustreert het verschil in kosten:


Hiermee is natuurlijk niet gezegd dat alle uitvaartondernemers in Noord-Brabant duurder zijn dan die in, bijvoorbeeld, Noord-Holland. Maar het illustreert het feit dat er prijsverschillen betaan wel.

Niet iedereen doet mee

Let bij je onderzoek niet alleen op de prijs, maar ga ook na - voor zover dat via de site kan - wat voor kwaliteit je kunt verwachten. Goedkoop is één, natuurlijk, maar de diensten moeten kwalitatief gezien ook bij je wensen (en de prijs die je betaalt) passen. Het kan natuurlijk zijn dat je bij een bepaalde uitvaartverzorger meer betaalt omdat hij bijvoorbeeld meer (of betere) voorzieningen biedt.

Je kunt reviews van eerdere bezoekers lezen en deze gebruiken bij het maken van je keuze. Maar bezoek vooral ook de eigen websites van de uitvaartondernemingen die jou aanspreken. Ga niet alleen op de info van de vergelijkingssite af.

Houd, tot slot, in je achterhoofd dat niet alle uitvaartondernemers bij de website zijn aangesloten. Da's op zich logisch - de website bestaat nog maar net. Maar hierdoor kan het heel goed zijn dat de ondernemer die op de site als goedkoopst uit de bus komt, niet daadwerkelijk écht de goedkoopste in jouw regio is.

Check ook: Wat kost een uitvaart?

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›