IEXGeld

Dossiers

Profiel

Slapende tegoeden, wakker worden!

Ben je erfgenaam en vermoed je dat degene van wie je erft nog geld op een rekening heeft staan?

Je hebt dat geld snel binnen als je weet bij welke bank je moet zijn. Lastiger is het als je geen idee hebt waar je moet zoeken.

Daar heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) nu iets op gevonden: het digitale loket Slapende Tegoeden.

Lees ook: Checklist: erfbelasting afdragen

Digitaal navraag doen

Je kunt daar, heel eenvoudig, online navraag doen. De NVB regelt dan dat bij (bijna) alle Nederlandse banken wordt gecheckt of er nog slapende tegoeden zijn. Wel heb je een aantal documenten nodig, zoals een (kopie van) de verklaring van erfrecht of akte van overlijden.

Als blijkt dat er inderdaad een bank is waar nog geld van de overledene op een rekening staat, dan moet je je daar melden. Volgens de wet vervallen saldo's van slapende rekeningen na twintig jaar. Maar banken doen geen beroep op deze termijn: zij keren tegoeden ook ná die twintig jaar nog uit aan jou als rechthebbende.

Ook notarissen en executeurs die een erfenis namens iemand anders afhandelen kunnen aankloppen bij het loket.

Bijna alle banken doen mee

Momenteel zijn er achttien banken aangesloten. Voorbeelden zijn ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank en Robeco. NVB zegt hierover:

"Als een consument een navraag doet, bereikt hij in elk geval die banken die gezamenlijk meer dan 98% van de consumentenmarkt voor betalen en sparen bestrijken. Naar verwachting zal een aantal kleinere banken zich in de komende maanden aansluiten bij het loket."

Check ook: Stappenplan: een testament opstellen

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›