IEXGeld

Dossiers

Profiel

De Spaanse spaartax: een wake-up call?

"Spanien führt als erster EU-Staat Sparersteuer ein."

Ja, zo werd er vandaag gekopt op de website van het Duitse Die Welt. Spanje roept een spaartax in 't leven. Dat betekent dat Spanjaarden belasting moeten betalen over hun spaargeld - volgens Die Welt is dat, in ieder geval op deze manier, een nieuw fenomeen. Het staat los van vermogensrendementheffing.

De Spaanse spaartax is 0,03%, en geldt, let op, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari dit jaar. Dus ja, ook de Spanjaard die het afgelopen halfjaar compleet nietsvermoedend z'n spaarpot heeft gevuld, moet geld afstaan. Oef, da's wel zuur.

De reden? In het kort: de staat heeft meer geld nodig, spaarders moeten meebetalen aan de crisis. En eigenlijk, zo schrijft IEX-redacteur Nick Bakker, moeten ze dat niet één, niet twee, maar zelfs drie keer, want de rente op spaargeld en overheidsobligaties (waar je pensioenfonds voor je in belegt) is er bijzonder laag.

¡Spaargeld, adios!

Nou klinkt 0,03% niet meteen als een denderend percentage, maar vergis je niet. Nick Bakker laat een berekening zien (hij maakte 'm via berekenhet.nl), en daarmee zet hij het allemaal aardig in perspectief - puur gelet op die 0,03%:

10 jaar sparen met €1000 euro startkapitaal en €100 per maand periodieke inleg levert op:

  • Totale inleg: €13.000 eindresultaat: €13.878 zonder tax
  • Totale inleg: €13.000 eindresultaat: €13.855 met tax

50 jaar sparen met €1000 euro startkapitaal en €100 per maand periodieke inleg levert op:

  • Totale inleg: €61.000 eindresultaat: €83.907 zonder tax
  • Totale inleg: €61.000 eindresultaat: €83.214 met tax

100 jaar sparen met €1000 euro startkapitaal en €100 per maand periodieke inleg levert op:

  • Totale inleg: €121.000 eindresultaat: €234.435 zonder tax
  • Totale inleg: €121.000 eindresultaat: €230.288 met tax

Dus, zou je op deze manier honderd jaar sparen, dan loop je er als Spanjaard zo 4000 euro bij in. En sja, overal is vast een reden voor (of we het er nou mee eens zijn of niet), maar voor de consument wordt het er wat spaargeld en vermogen betreft zo in ieder geval niet beter op.

Niet bepaald een fiësta

Nu zóu je kunnen denken: prima, het is Spanje, en met Spanje hebben wij hier he-le-maal niks te maken (los van 't nogal belangrijke feit dat zowel Spanje als Nederland deel uitmaakt van de EU).

Maar zo simpel ligt het niet. Want Den Haag is net zo goed serieus met dit soort zaken bezig en denkt ook na over het belasten van arbeid en vermogen. En IMF riep al eens op tot een (eenmalige) belasting op spaargeld. Een dergelijke spaartax in Nederland: in principe is het maar speculeren, maar het kan geen kwaad er rekening mee te houden.

En dat terwijl sparen al niet bepaald een fiësta is: ook hier in Holanda is de spaarrente laag (waar niet, eigenlijk?) en hij blijft maar dalen. Oh, en dan hebben we het nog niet eens over de inflatie gehad.

Check ook: Geld wegzetten: spaarrekening of de beurs op?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›