IEXGeld

Dossiers

Profiel

Het pensioenfonds voor zzp'ers: goedkoop of duurkoop?

Vanaf volgend jaar is het voor zzp'ers mogelijk pensioen te sparen bij pensioenuitvoerder APG. Het fonds richt zich speciaal op zzp'ers en biedt verschillende mogelijkheden.

Zo kun je je opgebouwde vermogen gebruiken als je arbeidsongeschikt raakt. Met name voor zzp'ers in de bouw is dit een heel belangrijk punt, want werken in die sector is doorgaans fysiek erg zwaar. Ook kun je zelf beslissen hoeveel je maandelijks spaart én zelf bepalen wanneer je met pensioen gaat.

Lees ook: Collectief pensioensparen voor zzp'ers. Wie zit daar op te wachten?

Daarnaast is het fonds erg goedkoop. Zo rekent APG jaarlijks slechts 35 euro aan administratiekosten per deelnemer. De jaarlijkse beleggingskosten zijn 0,35% van het belegde vermogen. Ter vergelijking: een ander pensioenfonds voor zelfstandigen, BrightNL - dat nog in de maak is - rekent straks jaarlijks 210 euro aan administratiekosten en vermogensbeheer.

Maar hoe zit het met het rendement?

Dat klinkt tot zover allemaal prima, maar uiteindelijk wil je, behalve lage kosten, ook een goed rendement. Anders is goedkoop misschien wel duurkoop.

Over het verwachte rendement van het nieuwe pensioenfonds worden door APG nog geen uitspraken gedaan. Maar het Financieele Dagblad beweert een notitie in haar bezit te hebben waarin staat dat in het algemeen het rendement op collectief beleggen gemiddeld twee tot drie keer zo hoog ligt als bij sparen. Bij een huidige spaarrente van circa 1,75% kun je dan uitgaan van een verwacht rendement van 3,5% tot 5,25%.

Dat klinkt als een aantrekkelijk rendement. Echter: over het jaar 2012 behaalde APG een totaal beleggingsresultaat van tussen de 13,7% en de 16,9%. Daarbij nam het beheerd vermogen toe met 42 miljard euro.

Nu verwacht ik niet dat APG in staat zal zijn ieder jaar dit soort rendementen te behalen, maar ik constateer nu in ieder geval een fors verschil tussen de door APG behaalde rendementen en het rendement dat mogelijk wordt doorgegeven aan de zzp'er.

En voor wie is het pensioenfonds in dat geval vooral heel erg goedkoop? Inderdaad, voor APG zelf. Want er wordt van uitgegaan dat zo'n 10.000 zzp'ers gebruik gaan maken van de regeling. Doe dit keer 35 euro aan administratiekosten, dan kom je uit op 350.000 euro. Met die verwachte aanwas, tegenover het rendement dat spaarders kunnen verwachten, lijkt het pensioenfonds wel heel goedkoop aan geld te komen.

Check ook: Zelf pensioensparen, met kleine maandelijkse beetjes

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›