IEXGeld

Dossiers

Profiel

Laagsteprijsgarantie? Check de kleine lettertjes

De laagsteprijsgarantie, een bekend principe. Je koopt 'n product en als blijkt dat het ergens anders goedkoper wordt aangeboden, krijg je een compensatie. Geld terug of korting, bijvoorbeeld.

Klinkt mooi, maar toch: sta je in een winkel waar ze dit beloven, gris dan niet lukraak allerlei artikelen uit de schappen, in de veronderstelling dat het toch niet goedkoper kan.

Soms kun je namelijk, bedoeld of onbedoeld, wel een beetje om de tuin worden geleid. Je hebt helemaal niet de garantie dat je ook écht de laagst mogelijke prijs betaalt, meldt De Consumentenbond.

De bond merkt op dat er nogal wat haken en ogen aan dat systeem zitten. In 't kort:

  • De laagsteprijsgarantie vervalt regelmatig als de concurrerende winkel niet dezelfde service en garantie biedt - maar wat je daar dan onder moet verstaan is niet altijd even duidelijk. Bovendien moet je dat ook maar net weten.
  • De laagsteprijsgarantie geldt niet altijd op landelijk niveau. De Consumentenbond zegt dat bij supermarktketen Jumbo geen voordeel valt te halen als de concurrerende winkel niet in dezelfde stad staat.
  • Bij veel winkels geldt de laagsteprijsgarantie alleen op producten waarbij zowel het merk, model als typenummer identiek zijn. En sommige winkels bieden een product met een typenummer dat alleen in de eigen winkel te krijgen is. Tja... aan een laagsteprijsgarantie heb je dan helemaal niks. Meer dan een lokkertje is het niet.

Zelf vergelijken

Als het om een pot pindakaas gaat is het allemaal niet zo'n probleem. Oké, een beetje flauw is het wel, maar zulke producten kunnen in de verschillende winkels nooit héél veel van elkaar in prijs verschillen.

Maar ga je naar een elektronicazaak omdat je een nieuw espresso-apparaat wilt hebben - toch een aardige aankoop - dan is het wel heel zuur als-ie elders eigenlijk toch (veel) goedkoper is.

Daarom: check de kleine lettertjes. Laat je niet verleiden door een belofte waarvan je niet weet hoe 't precies zit.

En ga, zeker als het grote uitgaven betreft, ook zelf op onderzoek uit. Noteer de productkenmerken in de winkel waar de laagste prijs wordt geboden en check vervolgens op internet in welke (web)shop het product voor de beste prijs te koop is. Kijk ook eens naar soortgelijke producten. Andere typen, andere merken.

Ga bijvoorbeeld naar Beslist.nl of Kieskeurig.nl. Op internet zijn heel veel producten te koop. Voor de laagste prijs hoef je lang niet altijd naar de winkel.

Lees ook: Kopen op afbetaling is écht heel erg duur

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›