IEXGeld

Dossiers

Profiel

Gratis boeken lezen doe je zo

Lezen is gratis, maar boeken zijn vaak behoorlijk duur en ook een abonnement op een tijdschrift of krant is vaak prijzig. Gelukkig zijn er genoeg manieren om aan gratis - of goedkope boeken te komen.

Neem bijvoorbeeld een abonnement op de bibliotheek. Tot je achttiende is dit gratis, boven de achttien kost een jaarabonnement zo tussen de 35 en 50 euro. Maar ook zonder zo’n abonnement mag je wel in de bibliotheek gaan zitten lezen; je mag alleen geen boeken, kranten of tijdschriften mee naar huis nemen.

In de winter bespaar je dubbel: door in de bieb te gaan zitten lezen hoeft de verwarming thuis ook niet aan.

Ebooks

Maar helemaal gratis is de bieb dus niet. Wel gratis is het om boeken te lenen van vrienden en bekenden of te ruilen, maar er bestaan ook ebooks en die zijn vaak gratis te downloaden. Hieronder staan een paar sites met gratis ebooks:

Downloaden van ebooks kan ook op allerlei illegale manieren, maar daar zijn wij van IEXGeld geen voorstander van. Daarom hier alleen de legale sites. En dat zijn er genoeg.

Bol.com verkoopt ook ebooks. Verkoopt, dus die zijn niet gratis. Maar zo'n ebook is wel een stuk goedkoper dan de papieren variant. Zo kost het nieuwste boek van Herman Koch – Geachte heer M. – in papier 22,95 euro en als ebook 14,95 euro.

Ebooken zijn er in verschillende bestandsformaten:

  • Epub of electronic publication: digitale boeken in dit formaat kunnen op verschillende apparaten worden weergegeven (ereader, computer, smartphone). De pagina’s en regels passen zich aan de grootte van het scherm aan. Er kunnen ook afbeeldingen en linkjes in worden verwerkt.

  • Reflow: bij digitale boeken in dit formaat wordt de tekst van een pagina aan de beeldschermgrootte van je apparaat aangepast. Bij deze variant kan het aantal pagina’s meer of minder worden dan bij het originele boek het geval is.

  • PDF: hier is de opmaak voor iedereen hetzelfde en door de opmakers vastgelegd. Het grote nadeel is dat een PDF vaak een groter formaat heeft dan een ereader en je dus de hele tijd moet scrollen van links naar rechts om een regel te lezen. Je zou de pagina nog kunnen verkleinen zodat het wel op de ereader past, maar dan heb je waarschijnlijk ook een vergrootglas nodig om te kunnen lezen.

  • Kindle: dit is een bestandsformaat alleen geschikt voor de ebookreader van Amazon (de Amerikaanse webshop). Mocht je toch een ebook in Kindle hebben gekocht, dan kan je wel software downloaden voor je computer, telefoon of ipad om het boek toch te kunnen lezen.

  • HTML: als je een boek online leest (dus niet download) kan je de html-variant gebruiken.

Tweede hands

Lees je toch het liefst échte papieren boeken, kijk dan eens naar tweedehandsexemplaren. En voor goede tweedehandsboeken hoef je helemaal niet speciaal naar boekenmarkten of antiquariaten, Kringloopwinkels hebben vaak ook een behoorlijke boekenafdeling.

En vergeet Marktplaats niet, daarop worden pagina's lang boeken aangeboden, zowel tegen betaling als gratis.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›