IEXGeld

Dossiers

Profiel

Staan de sterren nu het gunstigst voor starters op de woningmarkt?

Het laatste nieuws: de woningmarkt krabbelt weer wat op. Wat is er aan de hand? Momenteel heel veel, zo blijkt. Misschien is dit voor een starter wel hét moment om een huis te kopen. Want door een combinatie van factoren - zoals prijs, regelgeving en rente - lijken de omstandigheden nu relatief gunstig, en het kan maar zo zijn dat het er de komende jaren niet beter op wordt.

De huidige situatie: het gaat weer wat beter

De laatste jaren ging ’t er helemaal niet zo best aan toe op de woningmarkt (en niet alleen op de woningmarkt, trouwens, maar dat behoeft waarschijnlijk geen uitleg). Maar dat is aan het veranderen.

De huizenprijzen zijn gestegen, er wordt weer meer verkocht. Begin dit jaar zei makelaarsclub NVM al dat de woningmarkt weer wat aantrekt: het vierde kwartaal van 2013 was volgens de vereniging de beste periode sinds in 2008 de crisis uitbrak. Ook werd de gemiddelde verkooptijd korter, en er werden meer hypotheken aangevraagd dan in dezelfde periode het jaar ervoor.

En het laatste nieuws is nu dat deze verbetering zich voorzichtig lijkt door te zetten. Voor het eerst in lange tijd zijn de huizenprijzen op jaarbasis gestegen: gemiddeld 1,2 procent, ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. De verkoop is gestegen met 41,5 procent. Het is nog steeds niet enorm veel, de woningmarkt komt uit een zeer diep dal. Maar er is weer meer interesse, het komt op gang.

Het is wel overal net een beetje anders

Het is goed om je hierbij te bedenken dat de woningmarkt niet iets is dat je in een paar woorden kunt omschrijven. Landelijk nieuws over stabilisatie of zelfs herstel van de woningmarkt betekent niet dat het er in iedere regio van het land op exact dezelfde manier aan toe gaat.

Want in grootstedelijk gebied (bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht) zijn de prijzen gemiddeld gezien gestegen, maar in Noordoost-Groningen, Zuidoost-Drenthe en Noordoost-Brabant, bijvoorbeeld, zijn ze juist teruggelopen. NVM-voorman Gert Hukker vertelt dat de mate van herstel soms zelfs van wijk tot wijk verschilt.

Het heeft ook met het type woning te maken. Op de startersmarkt (met name appartementen en rijtjeshuizen) gaat het beter dan in het segment met duurdere, vrijstaande huizen. Die dalen nog steeds in prijs. De prijzen van twee-onder-een-kap-woningen zijn zo'n beetje gelijk gebleven.

Wil je weten wat er in jouw regio met de huizenprijzen is gebeurd? Wat de verschillen zijn tussen het eerste kwartaal van 2014 en dat van vorig jaar? Check deze tool.

Is dit hét moment?

Een opkrabbelende woningmarkt, dat klinkt als goed nieuws, maar zit je als starter wel echt op prijsstijgingen te wachten? En heb je wel belang bij andere kapers op de kust?

Juist op de huizen die voor starters over het algemeen zo interessant zijn - appartementen en rijtjeswoningen in de stad - lijkt een run tot stand te komen. Zal dit zich op korte termijn uitbreiden, en betekent dat dan dat je met meer concurrentie te maken krijgt, en dat ook nog tegen een hogere prijs?

Misschien is, zeker als we uitgaan van een doorzettend herstel, nu juist wel hét moment om te kopen. Kijk ook eens naar de huidige financiële stand van zaken:

1. Loan-to-value
Je hebt te maken met de loan-to-value-regeling, wat betekent dat je minder voor je woning kunt lenen. Dit jaar is het maximaal te lenen bedrag 104 procent van waarde van de woning, in 2013 was dat 105 procent. En tot aan 2018 wordt het jaarlijks met een procent afgebouwd, tot 100 procent.

Het betekent niet meteen dat kopen onmogelijk wordt. Kom je een huis tegen dat minder kost dan je maximaal kunt lenen, of heb je voldoende geld om zelf in te leggen, dan heb je van deze regel geen last. Bovendien is de regel niet voor niets ingevoerd. Je leent minder snel meer dan verstandig is.

Wel kán het een belemmering zijn en het kan zelfs gebeuren dat de regel nog verder wordt aangescherpt. De commissie-Wijffels opperde eind vorig jaar dat het misschien een goed idee is de loan-to-value-ratio na 2018 te verlagen naar 80 procent van de woningwaarde; dit zou, zeker voor starters, een minder prettig vooruitzicht zijn. Want die overige 20 procent moet je dan wel ergens vandaan zien te toveren. Dat kan niet iedereen.

Check ook: Stappenplan: een hypotheek afsluiten

2. NHG wordt aangescherpt
Nog iets om rekening mee te houden: de regels omtrent het aanvragen van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) worden steeds een beetje verder aangescherpt. Je kunt voor hypotheken tot 290.000 euro een NHG aanvragen; vanaf 1 juli daalt dit bedrag naar 265.000 euro. En er zijn zelfs plannen dit plafond te verlagen naar 245.000 euro (1 juli 2015) en daarna naar 225.000 euro (1 juli 2016).

Omdat hypotheekverstrekkers dankzij NHG weten dat ze het geleende geld terugkrijgen, geven ze vaak een korting op de hypotheekrente. Alleen daarom is het al prettig om een hypotheek met NHG te (kunnen) hebben.

3. Lage hypotheekrente
En die rente is momenteel trouwens sowieso gunstig: zet je 'm nu voor tien jaar vast, dan is de rente onder de vier procent. Voor korte perioden is de rente - vanzelfsprekend - nog lager. Het voordeel is simpel: hoe lager de rente, hoe minder rentelasten. En koop je nu, dan weet je ook nog zeker dat je nog kunt profiteren van de hypotheekrenteaftrek (wel moet je dan annuïtair of lineair aflossen).

Lees ook: Stappenplan: zo koop je een huis

Lees ook:

3 signalen die wijzen op terugkeer gekte huizenmarkt

De huizenprijzen zijn scherp opgelopen en volgens banken zit er nog meer... Lees verder ›