IEXGeld

Dossiers

Profiel

"Dankbaar dat hij tijdens zijn leven al had stilgestaan bij zijn dood"

De dood van de vader van Suzanne de Haan kwam onverwacht. Hij was ziek, maar overleed plotseling aan iets anders. Omdat zij de dood al wel bespreekbaar hadden gemaakt en hij een testament had, konden zij en haar zus de erfenis zelf afwikkelen.

"Mijn moeder is een tijd geleden al overleden, dus mijn vader was onze laatste ouder. We wisten dat we, als hij zou komen te overlijden, waarschijnlijk niet in staat zouden zijn om alles zelf te regelen op dat moment. Vandaar dat hij een testament had opgesteld en een codicil had."

"Toen hij onverwachts overleed, was het inderdaad alsof de aarde onder ons vandaan viel. Complete chaos heerst er in je hoofd en je bent als het ware maandenlang verdoofd, dus wij waren dankbaar dat mijn vader tijdens zijn leven bij zijn dood stil had gestaan."

"Hij had een mapje gemaakt met zijn wensen voor zijn crematie. De muziek had hij al uitgezocht en ook een aantal crematoria die zijn voorkeur zouden hebben. Hij had een bescheiden uitvaartverzekering aangeschaft en wilde alles zo sober mogelijk houden."

"In het testament had hij mijn zus en ik als erfgenaam aangewezen en als executeur testamentair. Dus we konden zelf alles afwikkelen."

Aangifte doen

“Na de uitvaart moesten we de overlijdensaangifte voor de Belastingdienst in orde gaan maken met het F-Biljet. Het was lastig om aan alle informatie te komen, omdat je het niet bij de Belastingdienst na kunt vragen en uit moet gaan van wat er in de vorige aangifte stond."

"Verder moest de aangifte successierecht in orde worden gemaakt. Hierin moesten alle bestanddelen van de erfenis worden opgegeven. Omdat ons hoofd er niet naar stond, waren we laat met het aanschrijven van banken waarbij mijn vader geld had ondergebracht. Maar dan kan je uitstel aanvragen bij de Belastingdienst."

"Naar de banken toe is het belangrijk om een verklaring van erfrecht en executele te kunnen overhandigen, evenals een brief waarin staat waar het geld naar over kan worden gemaakt, met handtekeningen en paspoortkopieën."

Een heel gepuzzel

"Banken zullen namelijk nooit zomaar informatie verstrekken aan nabestaanden. Soms gaan er ook dagen overheen."

Wat heeft je enorm geholpen in het woud van regels en administratie?

"Mijn eigen kennis heeft me enorm geholpen. Ik heb zelf rechten gestudeerd. Ik ben niet meer praktiserend nu, maar ik heb wel de basis van notarieel recht en successierecht altijd goed onthouden. Ik was hierdoor in staat de aangiften successierecht en de inkomstenbelastingaangifte zelf in te vullen. Dat scheelde een hoop geld, al was het soms een heel gepuzzel."

Welke onverwachte zaken kwam je tegen bij het afwikkelen van de nalatenschap?

“In het codicil had mijn vader belangrijke bezittingen verdeeld. Bovendien had hij ook aan een paar voor hem belangrijke mensen geldbedragen van 5000 euro nagelaten. Zo’n schenking in het codicil is alleen niet rechtsgeldig."

"Dus mijn zus en ik konden zelf bepalen of we die wens van hem wilden inwilligen of niet. We kregen daarbij wel te maken met schenkingsrecht. We hebben naar deze mensen toen elk 1250 euro in het jaar van overlijden overgemaakt en 1250 in het jaar erop. Daardoor kwam er geen schenkingbelasting aan te pas en konden wij de wens van mijn vader fiscaal zo handig mogelijk uitvoeren."

Praat erover voor het zover is

"Verder had mijn vader een eigen appartement. De huizenmarkt staat momenteel onder druk, dus wij besloten het huis op te knappen het te gaan verhuren. Omdat we erg aangeslagen waren door zijn dood, duurde het opruimen en klussen langer dan verwacht."

"We hebben daarna een verhuurmakelaar ingeschakeld om voor ons een huurder te vinden. Na een aantal maanden is dat gelukkig ook gelukt."

Wat zou je zelf anders gedaan hebben?

"Ik zou hulp hebben ingeschakeld. We hebben sommige zaken te lang laten lopen, onder andere het contact opnemen met de banken, waardoor we langer dan gedacht met de nalatenschap bezig waren bezig waren."

De belangrijkste tip van De Haan is echter het praten met elkaar over de nalatenschap. "Praat erover met je ouders zodat ze in kaart kunnen brengen wat hun wensen zijn. Dit heeft ons in elk geval vreselijk veel geholpen. In tijden van stress en verdriet is het lastig keuzes maken als je daar amper tijd voor hebt."

Uit overwegingen van privacy is de naam van de geïnterviewde gewijzigd, evenals de foto boven dit artikel.

Lees ook:

Jubelton verdwijnt: dit moet je weten

6 vragen over de afschaffing van deze schenkingsvrijstelling. Lees verder ›