IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom wil je de AEX verslaan?

Waar doen we het allemaal voor? Waarom werken, sparen en beleggen we?

Het lijkt me sterk dat je nu zult zeggen: “om de AEX te verslaan.” 

Meer voor de hand liggend is een antwoord als: “omdat ik wil dat mijn kinderen kunnen studeren”, of “om wat vermogen op te bouwen voor mijn pensioen.” Of desnoods: “ik wil over een aantal jaren een reis rond de wereld maken”.

Dit zijn veel betere doelstellingen en toch lijkt het erop dat beleggers zich keer op keer laten verleiden tot “beating the market". Het doet me denken aan typisch en heel herkenbaar gedrag van jonge kinderen.

"Dat wil ik ook!"

Een goede vriendin van me vertelde me recent een verhaal. Ze heeft een fantastische jeugd gehad, maar ze maakte het zichzelf ook vaak oh zo moeilijk. Het was bijna een obsessie voor haar om in alles hetzelfde en liefst nog beter dan haar broer te zijn.

Terwijl ze zelf al zoveel bereikt had en het ook niet altijd betekende dat ze precies dezelfde dingen wilde hebben of doen. Het was gewoon de manier van denken: “als hij het heeft, wil ik het ook”.

Als ouders zien we dit gedrag bij onze kinderen. En natuurlijk, ook wij zijn soms best wel jaloers als onze buurman een nieuwe auto heeft. Of wanneer een vriend enthousiast vertelt over een fantastische reis.

In plaats van meteen óók een nieuwe auto te willen of óók op reis te moeten, doen we er beter aan om even bij zinnen te komen. Waarom vinden we deze dingen nu pas belangrijk? Omdat we andere dingen altijd belangrijker hebben gevonden.

Beleggen is geen doel op zich

Namelijk onze eigen doelstellingen die we voor ogen hadden. Het is ongelooflijk hoe eenvoudig we onszelf laten verleiden om weer iets anders te willen en daardoor de focus op onze eerste doelstellingen verliezen. Dit gebeurt ook bij beleggen… 

Vind je het ECHT belangrijker om een specifieke index te verslaan dan het realiseren van je doelen en de dingen te kunnen doen die ECHT belangrijk vindt?

Als je je doelen haalt en daarbij toevallig ook nog de index verslaat dan is dat helemaal leuk, maar denk eraan, beleggen en het verslaan van een index zijn geen doelen op zich. En helemaal niet het belangrijkste! 

Zoals ook dezelfde vriendin uiteindelijk besefte dat wat voor haar broer belangrijk is, niet voor haar net zo belangrijk hoeft te zijn. Wij moeten beseffen dat onze eigen doelen veel belangrijker zijn dan het alleen met onze beleggingen beter willen doen dan een bepaald cijfer. 

Slechts weinigen kunnen het

Als je ‘de markt verslaan’ als het ultieme doel ziet, dan wordt het ongelooflijk moeilijk om je gedrag te veranderen. Want we denken misschien wel dat we de markt keer op keer kunnen verslaan. Maar iedere keer dat we denken de markt te slim af te kunnen zijn nemen we nieuwe risico's. 

Juist dat gedrag raakt onze doelen op termijn het meest. Ik denk dat er maar weinig mensen onder ons zijn die het zichzelf kunnen veroorloven om deze fout te maken. Want op den duur kost het je misschien zelfs wel alles wat je belangrijk vindt.

Dus wanneer de verleiding weer eens groot is, kijk nog eens goed naar de wat je voor ogen hebt. Welke doelen je wilt realiseren. En vergelijk ze dan eens met het nut van de markt te willen verslaan.

Ben je echt bereid om misschien wel alles op te geven voor de kleine kans (want het is namelijk hoogst onwaarschijnlijk) dat je steeds opnieuw weer de markt te slim af bent?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›